OBSnaturforside
friluftsraadet.dkdanske-dyr.dk
  Udskriv Sagt om OBSnatur Hvad er OBSnatur? Kontakt Presse

Paddejagten
Alle Naturjagter
Forum
Galleri
 


Kend fuglenes stemmer

Folk der kikker meget på fugle, bruger ikke kun fuglenes udseende til at kende forskel på dem. De kan også kende dem på deres sang og på det kald, fuglene bruger, når de flyver. Om vinteren er mange fugle trukket sydpå. De fugle, der er blevet tilbage i Danmark, synger heller ikke så meget. Der er derfor ikke så mange fugle, der synger, og det er et godt tidspunkt at komme i gang med at lytte til dem og lære at høre forskel fuglene.

 

Musvitten, rødhalsen og dompappen kan man høre i februar

Musvitten synger midt om vinteren, især på lune solskinsdage. Musvittens sang er ret let at kende, det er et vedvarende "di-dy—-di-dy—-" eller "di-di-dy—-di-di-dy—-". Det kan godt lyde som om, musvitten siger "giv-tid—giv-tid" - og det er jo en god opfordring i vores travle hverdag!

 En anden fugl som man kan høre om vinteren er rødhalsen. Man hører oftest dens kald, når den hopper omkring og leder efter føde. Kaldet siger ”tick – tick” – nogle siger, at det minder om én, der skriver på en gammeldags skrivemaskine. Rødhalsen synger også om vinteren for at forsvare sit territorium. Om vinteren synger både hunnen og hannen.

Sangen er lidt svær at lære at kende, fordi den ikke har nogen fast form. Nogen sammenligner rødhalsens sang med den lyd, der kommer, når man gnider en våd korkprop frem og tilbage på en glasrude.

 Dompappen synger også, når der er frost. Især på dage med sol og blå himmel. Man hører nogle hyggelige, bløde fløjt iblandet lidt skurrende "støj", der kan minde om lyden fra et rustent blikskilt, der svajer i vinden. På afstand høres sangens "pjy-pjyyyh" bedst, mens de korte, skurrende passager er meget svage.

 Materialer:
  • Adgang til danske-dyr.dk, hvor I kan høre fuglestemmerne, læse om fuglene og se små video-sekvenser med mange fugle.
  • Alternativt en CD med fuglestemmer. Der er mange på markedet, fx ”Sådan synger Danmarks Fugle” eller ”Fuglestemmer”, begge af Benny Gensbøl.

 

OBSnatur er udviklet af ConDidact og Friluftsrådet, i samarbejde med: Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Verdensnaturfonden WWF